رفتن به محتوا

سازمان مجاهدین خلق افغانستان

شناسنامه احزاب و جریانات سیاسی افغانستان

 

 

سازمان مجاهدین خلق افغانستان

این جریان یکی از شاخه‌های جریانات دانشجویی است که جوانان شیعی قبل از کودتای ۷ ثور در داخل کشور ایجاد نمودند. با ایرانی‌ها از جمله با «شهید محمد منتظری» در ارتباط شدند و بعدها با مجاهدین خلق ایران رابطه برقرار کردند. خود این سازمان در نشریه پیام مبارز شماره ۸ سال چهارم قوس ۱۳۶۱ می‌نویسد:

در نیمه دوم دهه ۴۰ که جریان‌های مختلف سیاسی در کشور ما فعالیت می‌کردند بخشی از نیروهای اسلامی جدا از جریان معروف به «اخوان‌المسلمین» با طرد مبارزات پارلمانی، دور از آخوندها و حضرت‌های دربار ظاهر شاه به شکل گروه‌ها و محفل‌ها مبارزه می‌نمودند.

با تغییرات در سیستم حکومتی افغانستان (کودتای داود) پیچیدگی شیوه‌های دشمن و تحولات جهانی و علت‌های دیگر، عده‌ای از گروه‌ها و جریان‌ها در اثر عدم کشش شیوه مبارزه‌شان به بن‌بست سیاسی رسیده و کنار رفتند (عده‌ای از طرف‌داران چین، ملی‌گرایان…)، دو گروه اسلامی (مجاهدین ملی - چریک‌های مجاهد خلق) از جملهٔ گروه‌هایی که در شهرها و مخصوصاً کابل مبارزه می‌کردند در اثر تماس‌های قبلی که باهم داشتند یکجا شده و سازمان مجاهدین خلق را در نیمه سال ۱۳۵۶ به وجود آوردند که بعداً سازمان مجاهدین مستضعفین نامیده شد.

این جریان همان‌طوری که اشاره شد، سازمان مجاهدین خلق افغانستان نام داشت؛ ولی با رسواشدن سازمان مجاهدین خلق در ایران، اینها تغییر نام دادند. نشریه سازمان مجاهدین بنام «جهاد» یاد می‌شد؛ ولی وقتی اسمشان مجاهدین مستضعفین افغانستان شد، نام نشریه هم به «پیام مبارزه» تغییر کرد.

بعدها فعالیت این سازمان محدود گردیده از ایران خارج شده و در اروپا تحت نام «صف» فعالیت داشتند و در داخل کشور نیز تحت نام «سپاه عاشورا» تا اخیر فعالیت داشتند که «علی‌پور» یکی از رهبران آن در سال ۱۳۶۷ کشته شد.

 


  منبع:

  • دولت‌آبادی، بصیر احمد. (۱۳۷۱ خورشیدی). شناسنامهٔ احزاب و جریانات سیاسی افغانستان (صفحات ۳۱۸ تا ۳۱۹). قم: فرانشر.