رفتن به محتوا

پاسداران جهاد اسلامی افغانستان

کتاب شناسنامه احزاب و جریانات سیاسی افغانستان

 

 

پاسداران جهاد اسلامی افغانستان

طبق تاریخ درج شده در آرم آن، این جریان در سال ۱۳۵۹ به وجود آمده است. ابتدا بنام سپاه یاد می‌شد؛ ولی با بازکردن دفاتر مستقل، عنوان پاسداران جهاد را به خود گرفت.

سید هادی خسروشاهی در کتاب نهضت‌های اسلامی در مورد این جریان می‌نویسد:

قبل از ۱۳۵۸ سازمانی به نام پاسداران جهاد اسلامی افغانستان وجود نداشت و با آغاز انقلاب اسلامی در افغانستان دو گروه افراد پاسداران جهاد را به وجود آوردند:

الف- علما و روحانیان که در ولایت یا فرمانداری‌ها محور انقلاب را داشتند و جذب گروه‌های اسلامی نشده بودند.

ب- جوانان که از شهرهای کشور و خارج به‌سوی سنگرهای جهاد می‌شتافتند و در هیچ گروهی عضویت نداشتند و یا از گروه خویش ناراضی بودند.

افراد فوق بدون هیچ اسم و رسمی بار عمدهٔ جهاد را با جوش‌وخروش تمام بر دوش کشیدند و در سال ۱۳۶۱ بود که نخستین گردهمایی از علما و جوانان که وصف آن رفت، در بهسود صورت گرفت و در این گردهمایی شخصیت‌های سرشناس جهادی چون شیخ محمد اکبری، ضامن علی محقق، نور احمد تقدسی، علی جان زاهدی نماینده‌ای از جانب شیخ محمدحسین صادقی نیلی شرکت داشتند.

در این گردهمایی که به مدت ۱۰ روز طول‌، کشید چهارچوب تشکیلات تعیین و اسمی برای آن انتخاب شد؛ این نام پاسداران اسلام بود. بعد از گذشت چند ماه مشخص شد که جمع دیگری از برادران و خواهران تحت همین نام از چندی قبل مشغول فعالیت‌های جهادی هستند. به همین دلیل تصمیم به تغییر اسم سازمان گرفته شد که بعد از بحث و مذاکره عنوان «پاسداران جهاد اسلامی افغانستان» انتخاب گردید.

رهبری پاسداران جهاد اسلامی افغانستان به‌صورت شورایی است که مرکز آن در داخل افغانستان قرار دارد و در خارج از کشور شورایی متشکل از چند نفر به‌عنوان شورای نمایندگی، عهده‌دار کارهای مربوط به خارج کشور است.

روزنامه رسالت در سال ۱۳۶۷ به مناسبت ۷ ثور، جریانات سیاسی - جهادی افغانستان را مورد بررسی قرارداد و درباره پاسداران جهاد اسلامی افغانستان نوشته بود:

پاسداران جهاد اسلامی افغانستان یک گروه شیعی عضو ائتلاف هشت‌گانه است که در سال ۱۳۶۲ اعلام موجودیت کرد و اصل آن به گروه روحانیت مبارز بر می‌گردد. این گروه توسط یک شورای رهبری هدایت می‌شود و اعضای آن را بیشتر تحصیل‌کرده‌های مدارس دینی (نجف و ایران) تشکیل می‌دهند.

حکومت آیندهٔ افغانستان از نظر آن حکومت جمهوری اسلامی است. پاسداران جهاد اسلامی طرف‌دار ایران بوده و از نظر تفکر وابسته به جمهوری اسلامی ایران است. طوری که آن را زائیده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می‌دانند و ولایت‌فقیه مبنای اندیشهٔ آن است. پاسداران جهاد اسلامی دارای چهار پایگاه اصلی به نام‌های «عدالت»، «رسالت»، «خاتم انبیا» و «علی بن ابی‌طالب» و تعدادی پایگاه فرعی نظامی است. در مناطق مرکزی (هزاره‌جات) به سمت شمال غربی نفوذ دارد و اکثریت پیروان آن مردم هزاره هستند.

نشریه این جریان بنام پیام پاسدار یاد می‌شد که دیرتر از دیگر نشریات وارد صحنه شد و خیلی زود به جمع اموات پیوست. در شماره اول - سال اول، جدی (دی) ۱۳۶۴ تحت عنوان ما چه می‌گوییم مطلبی دارد که به طور ضمنی اهداف این جریان را روشن می‌سازد. از اینکه مرامنامه، اساسنامه و دیگر معلوماتی از این جریان در دست نیست به‌ناچار از بین نوشته‌هایشان چیزهایی بیرون آوردیم تا معرف این گروه باشد. اگر مطالب بی‌ربط باشد عذر ما را بپذیرید چون مطلب نشریه بیانگر اهداف و آرمان به‌صورت مستقل نیست؛ بلکه به طور تحلیل گونه وارد شده که ما اختصار کردیم، به‌این‌ترتیب:

… بر اساس همین درک و شناخت و ضرورت حساس تاریخی بود که نیروهای حزب‌اللهی به پیشتازی و پیش‌گامی روحانیت مبارز به‌خاطر انسجام بهتر و هر چه اصولی‌تر و سازمان‌یافته‌تر ساختن مبارزه در دل سنگرهای داغ و آتشین در میان خون و آتش به خود سازمان داد و در سال ۱۳۵۹ موجودیت پاسداران جهاد اسلامی افغانستان را اعلام نمود و این اعلام با استقبال پرشور مردم مسلمان خود که آرمان‌های مقدس خویش را در آن متجلی می‌دیدند روبرو گردید و با نشان‌دادن صداقت انقلابی مورد حمایت همه‌جانبه مردم قرار گرفت و با آنکه شهدای زیادی را در راه پاسداری از اسلام و میهن اسلامی خود داده است همچنان با بالندگی زایدالوصفی پیشتازی خود را در عرصه جهاد حفظ کرده و امروز دارای وسیع‌ترین جبهات و خونین‌ترین سنگرها علیه نیروهای اشغالگر و مزدوران داخلی بی‌ننگ و عار استعمار بین‌المللی است.

بنابراین، پاسداران جهاد… سازمان‌دهنده نیروهای حزب‌اللهی و دریادلان و سینه‌چاکان توحیدی است که پرچم رسالت جاویدانه الهی اسلام را بر دوش کشیده و با اعتقاد راسخ و خلل‌ناپذیر به خدای بزرگ و اتکا به ایمان ژرفا و خروشان ملت مسلمان خود آهنگ پیکار بی‌امان و آشتی‌ناپذیر تا پیروزی نهایی با دشمن کافر را نموده است. پاسداران جهاد… بر اساس جهان‌بینی توحیدی و مبانی ایدئولوژی اسلام بنیان‌گذاری شده، هویت اصلی و حقیقی او را اسلام تشکیل می‌دهد و هرگونه انحرافی از آن را در حکم انحلال کامل تشکیلات می‌داند و خواستار برپایی نظام عدل اسلامی و تحقق آرزوی فردفرد مسلمان خود که هر روزه به‌صورت گلبانگ تکبیر از قلب سنگر فریاد شده و در طول انقلاب شعار جاویدانه گشته است و آن جمهوری اسلامی در افغانستان است.

پاسداران این تشکیلات را به‌عنوان وسیله‌ای در راه رسیدن به اهداف اسلامی بنیان‌گذاری نموده و از هدف قراردادن و مطلق ساختن آن سخت پرهیز داشته و آن را نوعی از شرک می‌داند. هدف ما کسب رضای خدای بزرگ و انجام وظایف الهی و شرعی و اجرای احکام خدا و ایجاد جامعه‌ای که در آن دستورات خداوند به مورد اجرا گذاشته شود (جمهوری اسلامی در افغانستان) است و برای رسیدن به آن هدف این وسیله را انتخاب کرده‌ایم.

پاسداران جهاد… معتقد است که مشکل افغانستان کلاً مشکلات سطحی و جزئی نیست که با تغییرات سطحی و جزئی قابل‌حل باشد، بلکه مشکلاتی است بنیادی و ریشه‌دار و اساسی و فراگیر، مربوط به سرنوشت اسلام و مکتب و جهان اسلام که جز با تغییر زیربنایی و راه‌حل اساسی و فراگیر حل نخواهد شد… پاسداران جهاد… انقلاب اسلامی افغانستان را بخشی از نهضت جهانی اسلام می‌داند، نهضتی که به‌مثابه زمین‌لرزه بزرگ جزءجزء و خشت‌خشت از ساختمان نظام استکباری کفر جهانی را به لرزه آورده است که بخش دیگر آن به امامت و پیشوایی رهبر کبیر انقلاب اسلامی و امید مستضعفین جهان امام خمینی و حماسه‌آفرین ملت برادر ایران به پیروزی رسید که پیروزی این انقلاب خود می‌تواند امروز به‌عنوان سرفصل زرین در تاریخ مبارزات آزادی‌بخش اسلامی بوده و نمونه‌ای زنده و گویایی از تحرک و پویایی اسلام بعد از چهارده‌قرن باشد و طلیعه تحول در نظام سیاسی اسلام و جهان در آینده گردد.

پاسداران جهاد اسلامی معتقد است که در اوضاع پر التهاب افغانستان ایدئولوژی‌ها خاصتاً اسلام که بعد از تجدید حیات خودش در حال پویایی است و مارکسیسم که به بن‌بست رسیده است رودرروی هم قرار گرفته و خود را متعهد به یک مبارزه مستمر و پویای نسل‌اندرنسل ایدئولوژیک در کنار مقاومت آتشین مردم حماسه‌ساز خود می‌داند.

پاسداران جهاد… معتقد است که به برکت همین جهان‌بینی که تاکنون بسیاری از محالات ممکن گشته و به اتکا به قدرت لایزال و بی‌پایان خداوندی «ان ینصرکم فلا غالب لکم» و ایمان کفر سوز و ستم‌ستیز ملت مسلمان خود همان‌طوری که ابراهیم (ع) با یک تبر خدایان و بت‌های زمینی را در هم شکست و موسی (ع) با یک عصا فرعون را از تخت خدایی به زیر کشید و در دریای غضب خداوند و خشم خلق محروم او فروبرد و همان‌طوری که پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد (ص) طور نظام جاهلی و قبیله‌ای را در هم پیچید و کاخ‌های امپراتوری قیصر و کسری را لرزاند و نهایتاً با خاک یکسان نمود و تاریخ را در بستر دیگری به حرکت انداخت و در استمرار آن خمینی کبیر نظام شاهنشاهی دو هزار پانصد‌ساله را ساقط و بر ویرانه‌های آن جمهوری اسلامی را [بنا] نهادند و لرزه بر اندام استکبار بین‌المللی انداخت ملت مسلمان و قهرمان ما هم خواهد توانست که روزی دماغ مغرور و آدم‌خوار نمرودیان زمان و فرعونیان تاریخ «که کوس انا ربکم الاعلی را سر داده‌اند» امپراتوری تزار روس را بر صخره مقاومت افغانستان درهم خواهد شکست و بسان پیش‌کسوتانشان استعمار پیر بریتانیا سرشکسته و رسوا و ننگین از سجده‌گاه. حق‌پرستان بیرون خواهد ریخت و بار دیگر شکوه جاودانه پدران خویش را زنده کرده و پرچم پرافتخار اسلام را تا قلب تارکستان کفر و کمونیستی به‌پیش برده و به اهتزاز در آورند…

پاسداران جهاد… معتقد است که مشکل افغانستان و کل جهان اسلام که به طور رقت‌انگیزی تجزیه گشته و بر هر گوشه و قطعهٔ آن مزدوری به حراست از منافع کمپ‌های استعماری برخاسته است یک راه‌حل اساسی دارد و بس و آن راه‌حل اساسی و قاطع اسلامی و طرد کلیه راه‌حل‌های برخاسته از قطب‌بندی سیاسی استعماری است، زیرا تنها همین ایدئولوژی است که توده‌های وسیع میلیونی را پرشور و خشمگین بسیج نموده و در میان آتش و خون نگه می‌دارد…

پاسداران جهاد اسلامی افغانستان خواهان برادری و اخوت و اتحاد اسلامی با فردفرد از مجاهدین پرافتخار وطن و احزاب و سازمان‌های مؤمن به جهان‌بینی توحیدی و متعهد به اساسات مقدس اسلام بر محور متین حبل‌الله می‌باشد. اتحادی که حدود و مرزهای آن را معیارهای مکتب مشخص کرده و روح و جوهره آن را زهد و تقوی الهی تشکیل دهند نه آن اتحادی که تاروپود آن را تارهای عنکبوتی انحراف به خطوط استکباری غرب و شرق تشکیل می‌دهد…

پاسداران جهاد طرف‌دار همبستگی بین کل نهضت‌های اسلامی در سراسر جهان و ایجاد یک قطب نیرومند توحیدی در مقابل قطب‌بندی‌های نظام حاکم کفر جهانی است. ما معتقدیم که همان‌طوری که یکی از ویژگی‌های استعمار و امپریالیزم ویژگی جهانی و بین‌المللی بودن آن است و با همین ویژگی جهان را در زنجیر اسارت نگه داشته‌اند. یگانه راه آزادی و نجات و به‌دست‌آوردن مجد و عظمت ازدست‌رفته مسلمین همبستگی کامل نهضت جهانی اسلامی و ایجاد روح اخوت و ارتباط برادرانه اسلامی است…

نشریه این حزب همان‌طوری که اشاره شد پیام پاسدار نام داشت که از آن نقل‌قول کردیم و چند شماره بیشتر پخش نشده است اگر هم نشریات دیگری داشته ما اطلاع نداریم.

 


  منبع:

  • دولت‌آبادی، بصیر احمد. (۱۳۷۱ خورشیدی). شناسنامهٔ احزاب و جریانات سیاسی افغانستان (صفحات ۱۱۹-۱۲۴). قم: فرانشر.