رفتن به محتوا

جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان

شناسنامه احزاب و جریانات سیاسی افغانستان

 

 

جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان

این جبهه در سال ۱۳۶۱ از پنج گروه کوچک که هر کدام در نقطه خاصی از کشور فعالیت داشتند در ایران اعلام موجودیت کرد. گروه‌های ترکیب دهنده عبارت بودند از:

  1. اسلام مکتب توحید شاخه اکثریت (هاشمی، لولنجی، حق‌جو، قاسمی…)
  2. فدائیان اسلام (مصباح، سید هادی، شیخ باقر، عالمی، محمدی…)
  3. فدائیان اسلام امت مسلمان افغانستان «فاما» (رضایی، زکی)
  4. روحانیت و جوان افغانستان «رجاء» (شیخ‌زاده…)
  5. جنبش مستضعفین شاخه اخلاقی (اخلاقی…)

از اینکه قوی‌ترین بازوی نظامی آن از فدائیان تشکیل گردیده بود، بیشتر در چتمال که قوی‌ترین پایگاه فدائیان بود افتخار می‌کردند. البته جبهاتی در بلخاب، جاغوری، ارزگان، قندهار و هرات هم داشتند؛ ولی به آن صورت قوی نبودند که بتوانند برای خود جا باز کنند.

با اینکه همواره اختلافاتی در درون این جبهه مثل تمامی احزاب دیگر افغانستانی موجود بود، ولی هرگز رسماً از همدیگر جدا نشدند؛ چون قدرت و توانایی جدا کارکردن برای هیچ‌کدام از جناح‌ها وجود نداشت؛ لذا در دوره ائتلاف و حزب وحدت به همین نام باقی ماندند. نشریه این جبهه بنام «سنگر انقلاب» یاد می‌شد که چند شماره بیشتر انتشار نیافت. این جریان از گروه‌های پیرو خط امام و اسلام ولایت‌فقیهی به‌حساب می‌رفت.


آقای خسروشاهی این جریان را این‌طور معرفی می‌کند:

این سازمان با ادغام و اتحاد چهار گروه کوچک «امت»، «فدائیان اسلام»، «رجاء» و «جنبش مستضعفین» در سال ۱۳۶۰ به وجود آمد و رسماً اعلام موجودیت کرد. رهبری جبهه متحد انقلاب شورایی است و افراد آن از تاکتیک‌های پنهان‌کاری استفاده می‌کنند.

سازمان در تمام کشور نفوذ و پایگاه داشته و خواستار برقراری نظام اسلامی در سراسر افغانستان است. در داخل افغانستان این سازمان اغلب با همان نام «فدائیان اسلام» شناخته می‌شود.



آقای سید حسین عالمی که خود یکی از اعضای برجسته جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان است در مورد تشکیل این حزب می‌نویسد:

جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان

در همین راستا (وحدت بین گروه‌های همسو) به تاریخ ۱۰ آبان (عقرب) ۱۳۶۱ جلساتی برای رسیدن به اتحاد بین جریان‌های زیر صورت گرفت:

  1. سازمان نصر
  2. سازمان فدائیان اسلام
  3. نهضت اسلامی
  4. جنبش اسلامی مستضعفین
  5. اسلام مکتب توحید
  6. فدائیان امت مسلمان
  7. روحانیت و جوان افغانستان.

در جلسه بعدی، نهضت اسلامی به دلیل پاره‌ای مسائل داخلی خودشان از شرکت در جلسات تا یک ماه دیگر عذر خواست و جلسات بین ۶ جریان دیگر ادامه پیدا کرد و به تاریخ ۴ بهمن (دلو) ۱۳۶۱ به دلیل مسائلی که ذکرش لازم نیست سازمان نصر افغانستان پس از آنکه حتی اسم ائتلافی انتخاب و اعلامیه هم تهیه شده بود، از شرکت در جلسات خودداری کرد و سرانجام در تاریخ ۶ بهمن (دلو) ۱۳۶۱ اعلامیه ائتلاف به شرح زیر بین چهار گروه منتشر گردید:

… لذا است که با درک این ارزش الهی و برای رفع سریع سلطهٔ باطل برحق و فروبستن دروازه‌های شرک، ستم و کفر و تخریب لانه‌های فساد، نفاق و تحقق‌بخشیدن فرامین قرآن عظیم‌الشأن اینک چهار سازمان اصیل اسلامی معتقد به ولایت‌فقیه، دارای سابقه طولانی مبارزه علیه کفر و استبداد در فضای آرام و صمیمانه، ائتلاف خویش را بر مبنای خط‌مشی روشن که با آرمان همۀ ملت مسلمان ما سازگار است تحت عنوان «جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان» به تاریخ ۶ بهمن (دلو) ۱۳۶۱ اعلام می‌دارند…

برقرار باد وحدت مسلمانان، در سراسر جهان، سرنگون باد کفر، شرک و نفاق. مرگ بر استعمارگران شرق و غرب

جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان «۶ بهمن (دلو) ۱۳۶۱»

  1. سازمان اسلام مکتب توحید.
  2. سازمان روحانیت و جوان اسلامی افغانستان (رجاء).
  3. سازمان فدائیان اسلام.
  4. فدائیان امت مسلمان افغانستان (فاما).

جنبش اسلامی مستضعفین افغانستان در مجموع جلسات که منتهی به تشکیل جبهه متحد انقلاب اسلامی شرکت داشت؛ ولی در اعلامیه اول ائتلاف به دلیل اینکه مسئولین تصمیم‌گیرنده‌اش در داخل افغانستان بودند، از ذکر نامش خودداری کرد. پس از گذشت اندک زمانی که بعضی از مسئولین این جریان از افغانستان آمدند، اعلامیه پیوستن به جبهه متحد انقلاب اسلامی را صادر کردند که بخشی از آن را ملاحظه می‌فرمایید:

جنبش اسلامی مستضعفین افغانستان… از تاریخ ۲۰ تیر (سرطان) ۱۳۶۲ رسماً اعلام می‌دارد که بعدازاین تاریخ جنبش اسلامی مستضعفین افغانستان یکی از اعضای جبهه متحد انقلاب اسلامی افغانستان است.

میثاق وحدت شماره ۴، ۶ و ۷

 


  منبع:

  • دولت‌آبادی، بصیر احمد. (۱۳۷۱ خورشیدی). شناسنامهٔ احزاب و جریانات سیاسی افغانستان (صفحات ۱۴۹-۱۵۱). قم: فرانشر.